Loen - laks og sjøørret

Fiskeelv: Loen 

Område: Indre del av Nordfjord, midt i mellom Olden og Stryn 

Rettigheter: Hele elven - oppdelt i 3 soner

Fiskekort: Lo-Vik Camping: 57 87 76 19, Fra 1. Juni.

Passer for: Fluefiske enhånds, Fluefiske tohånds, slukfiske, markfiske

Diskutèr Loen: Tips, råd, erfaringer - Les og diskuter Loen i facebook forum

Kart: Last ned kart for Loenelva

Sesong: 
Laks: 15. juni - 15.august
Sjøørret: 15.juni - 31.august

Pris per stang:
15. juni - 31. august
Sone 1: 4 stenger à kr 750,- (helg 800,-) 
Sone 2: 4 stenger à kr 250,- (helg 300,-) 
Sone 3: ubegrenset antall à kr 50,- 
Årskort sone 3 kr 500,- 

Fiskekort i sone 2 gir også rett til å fiske i sone 3.
Kort kjøpt lokalt etter 1.juni belastes med kr 50 ekstra pr stangdøgn

Fiskebegrensning:
Sone 1:Fredningfra kl 1300-1700 hver dag
(NB! fredning kl.1300-1700 gjelder KUN sone 1)
3 fisk pr stang pr døgn
1 laks over 3 kg pr døgn
Minstemål 40 cm
Saghølen er stengt fra 16.august.
Forbehold om endring i regler fra myndighetene

Sjekk vannstand i Loen her
Sjekk været i Loen
Les om andre aktiviteter i Nordfjord her
 

Verdt å vite om Loen

Litt historikk
Som et vakkert smykke renner elven i Loen sine tre kilometer fra Lovatnet og ned til fjorden. Elven er klassisk vestlandselv med raske partier med enkelte roligere høler. Elven har en fantastisk beliggenhet mellom trange fjell i en frodig dal.

Loen ligger mellom Olden og Stryn i Nordfjord. Elven har sitt utspring i vakre Jostedalsbreen, og vannet er klassisk brefarget. Været er ofte godt her inne, og det fører til smelting på breen, noe som gjør at vannmangel er en sjeldenhet i elven.
Bergen Sportsfiskere har hatt et nært og godt forhold til grunneierne i Loen i over et halvt århundre. Den første leiekontrakten ble inngått i 1957, og foreningen sto i sin tid for planlegging og bygging av laksetrappene i Lofossen på 50-tallet.

Fisken
Loenelven henter vannet sitt fra isbreen i fjellene over Lovatnet. Vannet har vanligvis en grønnlig farge med lite eller ingen gjennomsiktlighet. Laksen ankommer elven tidlig på sommeren, jo varmere dager jo tidligere kommer laksen. På varme forsomre kan en observere nystegen laks i hølene allerede i midten av mai. Denne tidlig vandrende laksen er relativt grov, med en snittvekt på 8-10 kilo, og med enkelte eksemplarer på 15-18 kilo.
Elvens variasjon innbyr til et variert fiske for en hver smak. Her finner alle fiskeentusiaster sine favoritthøler enten man fisker flue, mark eller spinnfiske.

Utstyr
Loen er en svært variert elv, og det er er også stor variasjon i utstyret som bør brukes. Ønsker du å fiske med flue er det dine egne preferanser som avgjør om du vil gå med enhånds- eller en tohåndsfluestang. Elven er til tidet svært stri så det bør brukes en stang i minst klasse 7. Det er også store sjanser for stor fisk selv helt på tampen av sesongen så fortom bør velges deretter.
Loen kan raskt endre farge fra ”klar som gin” til melkehvit og ugjennomsiktig. Når elven er klar, er fisken var, men på den andre side kan man fiske lett med flyteline og små fluer i de typiske fluehølene. Når elven er melkehvit må man finne frem de store fluene og henge på sinktip eller intermediate for å komme ned til fisken. De store ørretene og laksene stiller seg også helt inn mot land når vannet er ugjennomsiktig, og det er viktig å fiske helt inn til land. Det kan gi store overraskelser når man minst venter det. Noen har også hatt stort hell med oppstrøms nymfefiske i Loen.

Eksempler på fluer som fungerer her:

På klar elv: Peter Ross, Silver Blue, Sølvdokka, Black Prince.

På melkehvit elv: svarte eller brune tubefluer (eks: Sunray Shadow) (1 ½ tommer og oppover). Pass på at hårvingen ikke er for myk. Den vil klappe sammen i de sterkere strømpartiene.

Markfiske i Loen er som kunst å regne for de mest erfarne når de danser søkke og mark i mellom steinene ved buskytterbanen, men det kan også være enkelt. Tersklene nedenfor broen og de større hølene er veldig behagelig å fiske, men man bør beregne litt svinn på krok og søkke. Det kan være en fordel å bruke en otersvivel, og feste søkke i en egen line.  

Sluk og spinner er også gode oppskrifter både på laks og sjøørret, og da er det de klassiske som nok blir brukt mest. Møresild i 18 og 23 gram, gjerne svart, fungerer godt på sjøørreten.

Overnatting
Lo-Vik Camping ligger rett ved elven og her har mange fiskere overnattet opp gjennom årene.  Foreningen disponerer også et eget rom med fryser her på campingen. Vårt alltid hyggelige vertskap tilbyr hytter for en hver smak og et hvert behov. Her er rent og pent, og det er alltid kjekt å slå av en prat med familien Loen.

Bor man på Tjugen Camping er det fin gangavstand til alle fiskeplassene. Tjugen er en flott campingplass med nydelig beliggenhet, og perfekt om man fisker øvre elv. Plassen har velutstyrte store hytter med terrasse og seks sengeplasser. Bor du i campingvogn eller telt er det også gode fasiliteter for denne typen camping her. Vertskap er Lill Berit og Knut Johan Tjugen.

I Loen ligger både Loenfjord Hotell og legendariske Hotell Alexandra. Loen Motell ligger rett ved Lo Vik Camping. Hotellene tilbyr rom tilrettelagt for fiskere med egen inngang og plass for fiskeutstyr om man gjør oppmerksom på sitt ærend ved bestilling.

En fisketur til Loen kan altså bli så komfortabel som man selv ønsker og lommeboken tillater.

Andre aktiveter
Om man ønsker en pause i fisket er det mange andre muligheter i området. En fottur til legendariske Skåla (1848 m.o.h.) er et alternativ. Turstien til Skåla starter like ved Tjugen Camping.
Kanskje frister det mer med en tur til Briksdalsbreen, eller en tur på et av de mange fabrikkutsalgene for konfeksjon i Olden. Fra plenen utenfor Loenfjord Hotell kan man få en flytur over breen med helikopter også.
Nordfjord er absolutt verdt turen.

En tur gjennom elven
Loelven er delt i tre soner.

Øvre elv har merkelig nok vært lite benyttet, og mange av hølene på øvre elv er minst like flotte som de på nedre elv. Laksetrappen forbi Lofossen er bra, og fisken går tidlig opp på øvre elv også.

Les mer om de 3 forskjellige sonene her, og få gode tips til hvor du bør fiske for å lykkes!
Sone 1
Sone 2
Sone 3

Posted on June 21, 2015 .