Stryn - laks og sjøørret

Fiskeelv: Stryn

Område: Indre del av Nordfjord, ca 1 km fra Stryn sentrum

Rettigheter: Ytreeide og Sætre - ca 2 km

Fiskekort : Ytreeide Sport i Stryn sentrum , tlf: 57 87 10 62(Fra 1. juni)

Diskutèr Stryn: Tips, råd, erfaringer - Les og diskuter Stryn i facebook forum

Sesong
Laks: 15.juli - 15.august
Sjøørret: 15.juli - 31.august

Kart: Last ned kart for Strynelva

Pris per stang 2014 - 15.juni-31.august: - Oppdaterte priser for 2016 pga endring i fiskeregler
Nedre: 6 stenger à 400,- (helg 450,-)
Øvre:   4 stenger à 400,- (helg 450,-)

Fiskeregler
Fredning fra kl 13.00-16.00 og kl.02.00-05.00 hvert døgn.
Fiskedøgnet starter kl. 16.00 og varer til kl.13.00 neste dag.
- 1 Laks over 3 kg pr fisker pr døgn, men kun 2 pr. uke og 4 pr. sesong.
Hunnlaks over 3 kg er fredet, og skal settes tilbake.
- ingen begrensning på laks under 3 kg, men max -
- 3 fisk pr stang pr døgn.
- maks to sjørret pr døgn.
Sjøørret under 1 kg skal gjenutsettes.
Det er forbudt å bruke klepp.
All oppdrettslaks skal slaktes.
Husk skjellprøve av all fisk.
Se forøvrig oppslag langs elven.
Forbehold om endring fra myndigheter

Stryn - fra høl til høl
 

Strynselven - verdt å vite!

Litt historikk:
Uttrykket ”Fagre Stryn” er udødeliggjort gjennom musikken til Per Bolstad. Men alle som har besøkt dette vakre stedet i Nordfjord, og levd noen deilige sommerdager her, vil for alltid ønske seg tilbake til dette fantastiske stedet.

Stryneelven er legendarisk for sitt fiske, og stryningene er like legendariske for sin gjestfrihet. Allerede i 1860 kom de første engelske laksefiskerne på besøk, og på slutten av 1800-tallet kom de første turisthoteller og cruisebåter til Stryn og Nordfjord. Vertskap og turisme har vært en levevei for stryningene i alle disse årene. Fremdeles blir vi hilst velkommen som gamle venner når vi hvert år vender tilbake for å fiske noen dager.

Stryneelva kommer fra den mektige Jostedalsbreen via Oppstrynsvatnet. Det er brevannet som gir elven den karakteristiske turkise fargen som er så fortryllende å kikke på, men som samtidig gjør fisket i elven så godt, enten det er dagslys, skumring eller mørke. Stryneelvens storvokste laks og sjøørret er nemlig like mye på hugget hele døgnet.

Kjøring av sterk julilaks i Stryn. Trond sin første, men ikke siste

Kjøring av sterk julilaks i Stryn. Trond sin første, men ikke siste

Strynedalen er litt atypisk vestlandske dalfører. Den typiske vestlandsdalen er bratt og trang, mens Strynedalen er vid og langstrakt. Dette særpreger også elven som snegler seg nedover dalbunnne i sine agnorer. Under siste istid lå havet på det meste over 80 meter høyere enn det gjør i dag. Jostedalsbreen er skyld i at dalbunnen er full av stein, fin grus og silt. Elvebunnen består stort sett av rund stein og grus, noe som også bidrar til den rolige flyten elven har ned gjennom dalen. Disse grunnforholdene gjør også at elven er i stadig endring. Elven graver i svingene, og grunneierne har bygget opp elveforbygninger for å hindre for store endringer.

Adkomst
Stryn ligger ca  30 mil fra Bergen. RV1 nordover via Førde. Man må ta en ferge, Opedal-Lavik. Stryn ligger i indre del av Nordfjord, Sogn  og Fjordane. Man passerer flotte Olden og Loen på veien hit.

Fiskeplasser
Bergen Sportsfiskere disponerer Ytreeide og Sætre i Stryn. Disse ligger på hver sin side av elven og BS har valgt å dele strekker i øvre og nedre sone. Dette gjør at man unngår motfiske. Begge strekkene er 800-900 meter, og har utallige flotte fiskeplasser hele veien.

Elvens karakter gjør at den er en klassisk flueelv, og selv om elven er bred, betyr det ikke at man må kaste tvers over elven for å få fisk. Elvens natur gjør at dyprennen svinger fra elvebredd til elvebredd, og en spasertur langs denne flotte elven gir deg raskt oversikt over mange bra fiskeplasser.

Oversiktsbilde av nedre del av nedre sone.

Oversiktsbilde av nedre del av nedre sone.

Husk å ikke bruk for lett utstyr på nattfiske!

Husk å ikke bruk for lett utstyr på nattfiske!

Utstyr
Dine egne preferanser avgjør om du vil gå med enhånds- eller en lett tohåndsfluestang her. Sjansene for å få stor fisk er høyst til stede, så velg utstyr deretter. En kraftig enhåndsstang anbefales, kombinert med en snelle med mye bakline. Fluesnører er igjen et subjektivt valg, men strømmen er gjerne sterkere i overflaten enn hva det kan se ut. Velger du et sinktip-snøre i en eller annen grad, kan du ikke trå feil. På dagtid er det lurt å velge små fluer i størrelse #8-14. Mønstre som fungerer bra er: Peter Ross, Red Tag, Jungle Cock og Butcher. Er elven melkehvit er store svarte tuber bra. Dette er også en god oppskrift for nattfiske fra båt. På Sætre er det kun gul/grønn/svart Rappala i små størrelser som teller om man skal fiske med wobler. Fisker du med mark er det krokstørrelser fra #4 og oppover som gjelder. Så lite bly som mulig for å få marken til å seile med strømmen er best. Elvebunnen består stort sett av sand, grus og småstein, så blymengden er aldri noe problem. Slukfiskere bruker gjerne Møresild fra 10 gram og opp til 28 gram på sjøørreten. Kleppesluken er en annen god sluk også her. Spinnfiske med Panther Martin med blank spinnskje eller stor Mepps eller laksespinner er også bra. Om du ikke liker å gå rundt i vadebukse, er Stryn perfekt. Her kan du gå i shorts og sko hele veien om du vil.

Fiskekort
Bergen Sportsfiskere sine medlemmer kan hvert år søke på fiske i Stryn innen 15.januar, og det utføres da en trekning og tildeling av tildelingskomiteen etter forenings regler. Kort som ikke er tildelt blir lagt ut for salg tilgjengelig for alle. Kort kan kjøpes direkte her på nettsiden eller hos Ytreeide Sport i Stryn sentrum.
De kan kontaktes på telefon 57 87 10 62.
Kort kan også kjøpes på Lovik Camping, Loen eller hos Sportsdepotet i Bergen.
 

Overnatting i Stryn

Bergen Sportsfiskere tilbyr fremleie av overnatting. På Sætre er det tre store leiligheter i det gamle våningshuset (midt i oversiktsbilde over)  som alle er av god standard. Her er det alle fasciliteter fra oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel til velutstyrte kjøkken og komfortable bad med varmekabler. Vi koser oss like mye hver gang hos vårt trivelige vertskap.

Leilighet 1: Dette er den største leiligheten og den er i 2. etasje i huset. Det er 2 soverom med hver 2 senger, stort bad med dusj, stor stue med utgang til terrasse med kjempeutsikt til strekket, kjøkken med spisebord samt entre/gang. Det er ekstra madrasser i leiligheten. Pris: Kr 800 pr døgn

Leilighet 2: Største leiligheten i 1.etasje. Leiligheten inneholder entre, soverom med 3 senger, kjøkken med spisebord, bad med dusj og en stor stue med utgang til stor terasse.Pris: Kr 700 pr døgn

Leilighet 3: Denne leiligheten ligger i 1.etasje og  inneholder entre, soverom med 3 senger, kjøkken med spisebord og en stue. Terrasse er på utsiden av inngangsdør. Pris: Kr 700 pr døgn

Det er en felles uteplass rundt huset med bord og stoler til alle. Her er det også store griller som kan brukes når været tillater det. Veldig barnevennlig.

 Tjensvold, som ligger ved den øvre retten, bor vi i et gammelt stabbur. Det er ikke mye som minner om et gammelt stabbur lenger, for her er også alle fasciliteter og høy komfort. Parabol-fjernsyn, velutstyrt kjøkken og en trivelig atmosfære med mange gode sengeplasser. Vertskapet på Tjensvold er alltid like hyggelige. Prisen på denne hytten er kr 900,- pr døgn.

Hytte Tjensvold: Hytten inneholder en stor entre med god plass til klær og annet. Videre er det er stort soverom med to senger, hems med to senger, stor stue i hovedetasje med åpen kjøkkenløsning, stor spisebord og tv/sofakrok. I kjelleren er det en stor peisstue med en stort langbord og stoler til 10-12 personer foran den store steinpeisen. Her finner man også en seng. I kjelleren er det i tillegg en soverom med to sengeplasser, stort bad med dusj og vaskemaskin og et lite kott. Hytten har en stor uteplass rundt hytten med bord og stoler.

Sjekk vannstand i Stryn her
Sjekk været i stryn 
Les om andre aktiviteter i Nordfjord

Posted on June 22, 2015 .