Loen - sone 1

Saghølen i Sone 1

Saghølen i Sone 1

Sone 1, kalles også nedre elv. Den øverste hølen er den sagnomsuste Saghølen, også kalt Fosshølen. Dette er en stor høl som til tider rommer mye fisk. Det er fiskeforbud i området ved inngangen til laksetrappen, men hølen byr på mange spennende fiskeplasser. Bakevjen på fabrikksiden er en plass hvor laksen og sjøørreten kan stå kloss i land i skumringen morgen og kveld. Reset er en sikker plass hvor det alltid står fisk, og fluefiske på den store strømnakken er mer spennende enn vi kan ha godt av, til tider. Saghølen kan med hell fiskes med alle typer redskap; flue, sluk, spinner og mark. Får du på stor fisk på reset, er trikset å lure fisken med opp i hovedhølen. Ikke kjør fisken for hardt, og legg stangen på nakken og gå den rolig opp i hølen. Klarer du det er mye vunnet.

Prøv en stripende flue på reset av saghølen!

Prøv en stripende flue på reset av saghølen!

Nordfjord Kjøtt sitt store anlegg ligger ikke så langt fra elven på nedre, og vi refererer som regel til fabrikksiden av elven. På vei fra Saghølen ned mot fabrikken finner du mange fine lureplasser på begge sider av elven. På fabrikksiden kommer du til bueskytterbanen hvor OL-deltaker Martinus Grov har øvet. Mange driver fremdeles med bueskyting her inne, og det er viktig å ta hensyn til dette under utøvelse av fisket. I den enden av bueskytterbanen hvor blinkene står, ligger Revholen. Et raskt parti hvor fisken befinner seg i en renne som slynger seg midt ute i elven. Legg merke til at det på begge sider av elven er noen fine roligere partier hvor det ofte står stor fisk, spesielt ørret. Oppstrøms spinnfiske, flue eller mark er effektivt her.

Nyhølen er den første hølen hvor det er bygget en markert terskel. Hølen fiskes ofte fra hotellsiden av elven, altså motsatt av fabrikksiden. På hotellsiden ligger den en hvilebu plassert helt inntil elven. Her er det viktig å ikke rase frem til elvebredden når man skal fiske, fordi fisken gjerne står kloss i land. Står fisken nede på reset, er det så grunt at fisken også kan bli skremt om du kommer for brått på. Mange liker å kaste med flue i denne hølen, men mark og sluk blir også brukt. Fra fabrikksiden er det også viktig å nærme seg elvebredden forsiktig. Her er det markfiske ut i strømmen og inn mot land ned på reset som gjelder. Store fisker tas hvert år her, men de er ikke enkle å lure opp om de først biter på.

Nyhølen sett nedenfra på fabrikksiden.

Nyhølen sett nedenfra på fabrikksiden.

Neste høl er Kjæret, og den fiskes best fra hotellsiden. Her er det kun fluefiske, og en mer spennende flueplass skal man lete lenge etter. I skumringstimen kan store laks og sjøørret stå helt i gresskanten hele veien her. Kjæret ble grav opp vinteren 2006-2007, og langt ned mot oppdemningen mot Biløpet er det blitt en spennende plass.

Kjerret sett fra fabrikksiden. Behagelig med hvilebu med slagene.

Kjerret sett fra fabrikksiden. Behagelig med hvilebu med slagene.

Hovedløpet gjør en sving og elven er lite fiskbar før du kommer til Revegardshølen. Biløpet er ”pusset opp” og det er blitt flere spennende høler hele veien her som er verdt å prøve. Kringla er en av dem. Nederst i Biløpet ligger Øyra-hagen, en dyp og spennende høl som du skal nærme deg forsiktig.

I hovedløpet kommer du til Revegardshølen som ligger rett ovenfor broen. Denne er fiskbar fra begge sider av elven, og mange liker å fiske med flue fra innersvingen. Spesielt på dagtid er det spennende her med små fluer.

Nedenfor broen er tersklene. Den første hølen utenfor Lo-Vik Camping er Langhølen. Den er spennende å fiske med alt slags utstyr fra begge sider av elven. Det gjelder for øvrig de resterende hølene nedover til sjøen. Etter Langhølen kommer Svingen, Hotellhølen og Sjøhølen.

Tersklene nedenfor broen.

Tersklene nedenfor broen.

Felles for alle disse hølene er at de kan holde fisk hele veien, men som alltid er det gjerne slutten av hølen ned mot neste terskel som er ekstra spennende. Alle hølene er velegnet for fluefiske, og får du på fisk her, er du nesten garantert å bli filmkjendis. Turveiene langs elvebredden er godt trafikkert av turister, og de har som regel filmkamera med seg. Fluefiske her utføres som regel med flyteline med synkefortom for å komme under det øverste strømlokket. Kast 45 grader ut i strømmen og la strømmen trekke fluen inn til land. Som regel biter det når fluen kommer ut av hovedstrømmen og inn i det rolige partiet inn mot land. Men husk å trekke fluen inn rykkvis med gode pauser. Ofte hugger det på inntrekk også.