Loen - sone 2

I sone 2 begynner fisket i hengebruhølen. Elveløpet på veisiden er avhengig av det er nok vann i elven. Da er det veldig spennende å fiske under fossen og i den lille kanalen som dannes ned mot hovedløpet. Her er det nok markfiske som er tingen. I skummet og strømmen her kan det lure mange store fisker, det har vi erfart.

Hillarhølen er den neste, og dette er en klassisk laksehøl. Dyp og romslig med markerte bakevjer. Her er det høye forbygninger av stein og det er en høl som kan fiskes med både flue, sluk og mark.

Olahølen. Nedover kan oppigardshølen skimtes. Her står det laks!!

Olahølen. Nedover kan oppigardshølen skimtes. Her står det laks!!

Olahølen er en spennende høl som er rask og har flere spennende standplasser. Det er en del store steiner her som skaper naturlige steder å fiske. Skogsiden er vel den beste siden å fiske hølen fra, men det er noen spennende steder for oppstrøms spinnfiske på veisiden. Vær forsiktig når du går ned til elven på veisiden for å fiske. Det er noen skumle steiner på veien.

Oppigardshølen er den eneste hølen med hvilebu i sone 2, og det er fra den siden hølen skal fiskes. En nydelig fluehøl, og i vinter er det fjernet mye oppsamlede løsmasser fra denne hølen. Dette vil gjøre at fisken stopper opp her igjen, og det er et spennende strekk. Tverrstrøms kast med mending for å sette ned farten på fluen kan gi skikkelige hugg her. Pass på berget her. Er det vått er det glatt.

Pumpehushølen er en bra lakseplass. Den kan fiskes fra begge sider, men er best tilgjengelig fra veisiden. Fra skogssiden får du fisket fra innersving. Det er litt ulendt å gå her, men når du først kommer deg på plass, er det skikkelig spennende her. Her er elvens beskaffenhet best egnet til markfiske, men det kan være fort gjort å sette seg fast. Bruk så mye bly at du kommer ned, men så lite at du ikke henger. Det er flere store steiner som danner terskler her og der, så standplassene gir seg selv.

Tyvareina ligger rett på nedsiden av Tjugen Camping. Gå over steingarden og fisk langstrekket til ende. Her er det fluefiske med synk og hyppig mending som gjelder. Midt på strekket går det en strømlinje over elven, og her er en av hotspotene. Ned mot enden av steingarden er det også svært spennende. På motsatt side av elven er det fin tilkomst på den nederste delen av strekket.

Mange spennende strømmer i Sone 2.

Mange spennende strømmer i Sone 2.

På høy vannstand kan det være mange lureplasser videre nedover, men det er på veisiden de beste plassene finnes. Når du kommer til sideelven er neste høl Skulehushølen. Sideelven lager en kraftig strømkant ut i hovedelven, og det er flott å fiske med flue her. Hølen er ikke så lang, men den er svært spennende. Det er dypt helt inn til gresstorven, og her kan det stå stor fisk kloss i land.

Demma er siste hølen i sone 2, og den ligger på toppen av Lofossen der laksetrappen kommer ut. Den er fiskbar fra begge sider av elven, og er en stor høl med varierte strømmer. Her er det viktig å ha skikkelig bruddstyrke på snøret om den store skulle bite på. Her må fisken holdes i hølen.

Hele øvre elv er et nydelig stykke landskap, og på skogsiden går en flott opparbeidet turvei som gjør det enkelt å ferdes mellom hølene. På veisiden er det flere fine steder å sette fra seg bilen. Når man fisker på øvre elv er det enkelt å overnatt på Tjugen Camping.